Kolonoskopija i ishrana


Hrana i piće Zdravlje i lepota



Endoskopski pregled kolonoskopom je jedan od onih pregleda koji su pacijentima najomraženiji. Ali, s obzirom na to da se rade samo ukoliko postoji neka potreba, sumnja ili su primećene neke promene, pacijenti u glavnom nastoje da ga zdravorazumski prihvate. Poznato je da kolonoskopija zahteva pripremu i da se nakon njenog izvođenja pacijent neko kraće vreme prati. I tokom pregleda i posle njega, najvažnije je da slušate lekara specijalistu i sarađujete sa njim. Međutim, većina i pacijenata i doktora kaže da je priprema za kolonoskopiju najbitnija i da od „raščišćenosti“ creva zavisi koliko će pregled biti uspešan i manje neprijatan.

Preporučljiva i nepreporučljiva hrana pre kolonoskopije

Kako bi pregled prošao što bolje i kako biste ga što pre zaboravili, ako je moguće, bez ikakvih ishoda i posledica, važno je konzumirati prave namirnice.Zato se preporučuje se polubeli hleb bez semenki i slano pecivo, ali bez maka, susama, oraha, voća. Pored toga, dobro je jesti testeninu, pirinač i pire krompir. Dozvoljeni su i namazi na bazi mleka, posni sir, jogurt, mleko kafa, puding maslac. Vašem želucu će prijati palenta ili bistra supa sa rezancima, ali bez povrća, pasirano voće iz kompota (bez kožice i koščica), čak i biskvitni kolač bez delića voća ili marmelade u sebi. Što se tiče tečnosti, najbolje je piti čaj, voćni sok bez komadića voća i mineralnu vodu.

Ono što ne bi trebalo da konzumirate dok traje vaša priprema za kolonoskopiju su: meso, sve vrste semenki, povrće i voće (osim pasiranog) i mahunarke.

Nekoliko dana pre pregleda

Par dana pred pregled potrebno je da počnete da pijete lek za pražnjenje koji vam je lekar prepisao. Negde 3 do 4 dana pred kolonoskopiju prekinite sa uzimanjem čvrste i masne hrane, a povećajte unos tečne hrane i, uopšte, vode, pijte redovno 1,5l do 2l dnevno. Dva dana pre pregleda konzumirajte lako svarljivu hranu, najbolje u kašastom obliku i potpuno izbacite iz ishrane meso i sve namirnice koje stvaraju gasove.

Jedan dan pre kolonoskopije trebalo bi se striktno pridržavati propisane ishrane u zavisnosti od toga da li je vaš termin za pregled zakazan u prepodnevnim ili popodnevnim časovima. Ukoliko ćete se pregledati pre podne potrebno je da dan pre, oko 8h pojedete lagani doručak. Zatim, oko 13h popijte laksativ polako i sat i po nakon toga ispijte još 1,5l vode ili zaslađenog čaja ili bistrog soka. Do kraja dana konzumirajte isključivo tečnosti. Ukoliko vam je kolonoskopija zakazana u popodnevnim časovima, možete doručkovati i ručati namirnice koje su preporučene, ali za večeru smete konzumirati samo tečnosti i tako nastavite sve do pregleda. Na dan pregleda oko 6h i oko 10h popijte laksativ i obavezno nakon svakog konzumiranja leka popijte i oko 1,5l vode.

Sa anestezijom ili bez... važno je

Kada je reč o ishrani pred kolonoskopiju, bitno je da li se radi pod anestezijom ili ne. Ukoiko idete na pregled bez anestezije, možete konzumirati tečnost do neposredno pred kolonoskopiju, a lagani obrok (keks, suvo pecivo), smete pojesti do 2h pre pregleda. Ako  je za vaš pregled planirana anestezija, ne smete uzimati „na usta“ apsolutno ništa 4h pre pregleda.






Srodni tekstovi:


Studije medicine u Beču – obrazovanje koje stvara kvalitetnu osnovu za zaposlenje

Prestonica i najveći grad Austrije, koji ima gotovo 2.000.000 stanovnika i istoriju koju ispisuje du...

Detaljnije

Gps za auto – šta predstavlja i zašto je značajan za sigurnost vozača i vlasnika

Upravljanje vozilom često je vrlo napeto, stresno i neizvesno, posebno kada se putuje u nepoznate kr...

Detaljnije

Kako zagrejati stan pred početak grejne sezone?

Kako se približava zimski period, tako sve više ljudi razmišlja o tome koja vrsta grej...

Detaljnije

Renoviranje kupatila ne mora biti bauk, već užitak

Iako se u mnogim kupovinama valja naoružati strpljenjem, kada se radi o pohodu na salone keramike i ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS