Majstori svoga posla - vodinstalater, tesar…


Dom Obrazovanje

Želite li da budete majstor svog zanata, hoćete da imate posao u malom prstu? Evo nekoliko stvari koje treba da znate o poslu vodoinstalatera. Popravljanje cevi i njihovo instaliranje, kao i ugrađivanje kada, sudopere, toaleta, mašina za pranje veša i posuđa osnovna su delatnost ovog majstora.

Ako niste znali, oko pola miliona ljudi u Americi se bavi ovim poslom i prosečna godišnja zarada uglavnom iznosi oko 50 000 dolara. Ne čudi onda ni podatak da su oko desetina ovih majstora samozaposleni, a većina njih ima stalno puno radno vreme. Kako su američka istraživanja pokazala iz godine u godinu biće sve više onih koji žele da se bave zanatima i izgledi za posao su dobri. Tako je u Americi, a u Srbiji?

Svi dobro znamo da se kod nas kuburi sa radnom snagom. Odlaze stručnjaci, napuštaju majstori zemlju, sve je manje zanatlija, a u školama nestaju odeljenja za tesara, pekara, vodoinstalatera, keramičara i dr.

Niko ne zna tačan odgovor zašto je sve manje mladih zainteresovanih za zanate. Neki kažu da je reč o potrebi da se upiše moderno zanimanje, a pojedini tvrde da se ne isplati ništa raditi. Ipak, mnogo je onih koji bi da imaju moderno zanimanje, svi bi da budu menadžeri, a niko neće da se bavi zanatom.

Mnoge zanatlije koje uspevaju da se izbore za svoje mesto na tržištu kažu da mora da se radi, ali i da može da se zaradi. Ima i onih zanatlija koji biju bitku za opstanak, ali ipak ne odustaju. Treba razumeti i mlade, oni traže što pre da zarade, valjda zato što im je sve dostupno preko Interneta. Međutim, ima i onih koji su se ipak odlučili da postanu majstori svoga zanata.

Pekar, lekar, apoteka-Koje zanimanje ste izabrali?

Jeste li se sami opredelili za svoje zanimanje ili su roditelji uticali na vas? Mnogi često slede ambiciju roditelja i upisuju ono što im roditelji nametnu, a onda kada treba da se nastavi školovanje, e tada kreće muka.

Da ne biste došli u sličnu situaciju, pobrinite se na vreme da odaberete srednju školu koju želite. Odlučite na vreme, posavetujte se, sugerišite, vidite šta je najisplativije danas.

Mnogi kažu da je IT sektor budućnost. I jeste. Mi smo saglasni sa tim, ali ne mogu svi da imaju talenta za programiranje. Nekome bolje idu prirodne, a nekome društvene nauke. Problem  nastaje kada nema jasnog cilja, pa jedan dan želite da budete pekari i poslastičari, a narednog dana želite brzo i lako da zarađujete.

Za svaki posao neophodno je određeno znanje i veština. Kada je posao u pitanju, sve je ko se kako snađe. Doduše, malo ima i sreće, ali znate kako kažu. Sreća prati hrabre, zato se ne dajte. Gradite svoje snove i svoju budućnost, mislite na vreme o svom budućem poslu, jer se tokom radnog veka najviše vremena provodi na poslu. Želite li da se tokom većeg dela svog života osećate mučno i bezvoljno? Mislite o sutrašnjem danu, a delajte sada. Vi odlučujete zato birajte mudro, jer samo vi znate šta vas najviše zanima i koji vam posao najviše leži.







Srodni tekstovi:


Moderni poslovni prostor

Poslovni prostor i njegovo sređivanje dobijaju sve više na značaju s obzirom na to da je to m...

Detaljnije

Kostimi za maskenbal, dobra zabava za sve uzraste

Povod se uvek nadje za dobru zabavu a evo koje kostime deca obožavaju...Ako vaš mališa...

Detaljnije

Predlozi za pokretanje biznisa sa malo novca

Svako ima drugačije razloge zašto želi da pokrene sopstveni biznis. Neko ne želi da ima nadre...

Detaljnije

Dentalni turizam sve popularniji u Srbiji

Stomatološki ili dentalni turizam poslednjih godina dobio je zamaha u Srbiji. Kako su stomato...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS