Pitali smo veštačku inteligenciju i sugrađane koji se koncerti održani u Beogradu pamte


Tehnika


Koji je vaš omiljeni koncert?

Beograd je kulturna prestonica Balkana. U njemu su održani fenomenalni koncerti u svim mogućim muzičkim žanrovima koji privlače sve generacije. Beograd je primao pod svoje okrilje, u sale, hale, pod otvorenim nebom razne izvođače iz svoje zemlje ili iz svih krajeva sveta i njihove poklonike. Proleće je iza ćoška, za njim leto, ovo je vreme kada počinju pripreme za zanimljive nastupe. Pred nama je još jedna bogata sezona koja se može pohvaliti kvalitetnim imenima koja će nastupati pred ovdašnjom publikom. Ako dolazite u Beograd iz drugih gradova i neophodno je da pronađete adekvatan smeštaj, najlakše je da pogledate stan na dan. A mi smo pitali svoje sugrađane i veštačku inteligenciju koji su najbolji ili najbitniji koncerti održani u Beogradu ikada.

Veštačka inteligencija ima svoje favorite

Odgovori veštačke inteligencije, kojoj ćemo u daljem tekstu tepati AI, bazirani su na popularnosti i kritičkom mišljenju. Unapred nam se izvinivši što nema lično mišljenje niti osećanja, AI nam je pružio 5 imena koje smatra uspešnim i koji se pamte.

1.  Grupa Rolling Stones je 2007. održala koncert na Hipodromu. U pitanju je nastup pred više od 50000 ljudi. 

2. Nastup grupe Metallica na Ušću je bio u maju 2012. 

3. Ljubitelji zvuka koji je svoj uspon doživeo u 90-im godinama prošlog veka su uživali u nastupu grupe Guns N' Roses u Areni  juna 2010.

4. Grupa AC/DC je održala uspešan koncert 2009. na Stadionu Partizan.

5. Pred oko 30000 fanova grupa Depeche Mode je održala koncert u maju 2013. na Ušću. 

Koje koncerte pamte Beograđani?

Odgovori sugrađana se nisu bazirali na broju posetilaca. U pitanju su koncerti održani u našem glavnom gradu koji se pamte. Kako se nismo rukovodili brojkama, ovde ćete čuti samo neke od utisaka i osećanja koja su pratila te nastupe.

Jugoslovenski Vudstok

 Stariji prvo navode  koncert za koji kritičari kažu da je jedan od najznačajnijih u istoriji rokenrola na prostoru bivše Jugoslavije. Kažu da se  takav događaj po energiji i atmosferi nikada neće ponoviti. U pitanju je koncert tada najpopularnijeg sastava u zemlji-Bijelog dugmeta. Nastup je održan 1977. godine kod Hajdučke česme i često se u medijima naziva jugoslovenskim Vudstokom. Oni koji su bili prisutni ne zameraju tehničke nesavršenosti, neke propuste ili stampedo i gužvu. Od strane posetilaca se ističe da je to prvi takav koncert održan na ovim prostorima. Kažu da je bilo nezaboravno.

Prodigy je bio pionir u zvuku i probijanju barijera 

 Grupa Prodigy je u 1995. godini održala kocert za koji kažu da je promenio Srbiju. U pitanju je britanska grupa koja je svojevrsni pionir u elektronskom zvuku. Uticaj koji je izvršila na tehno muziku je nemerljiv, a hitovi poput Firestater, No good ili Smack my bitch up su poznati i ljudima koji nikada nisu slušali ovu vrstu muzike. Grupa je nastavila da izbacuje neke dobre stvari u novom veku, pa je pokazala da prati nove tokove i da može da parira ili bude bolja od novijih izvođača pesmama poput Take me to the hospital i Omen. 


Međutim, ono po čemu je ovaj koncert dospeo na ovu listu nisu samo hitovi uz koje je publika besomučno skakala i ponavljala u horu parole iz pesama. Prodigy je došao u Beograd onda kada niko nije smeo. Ili želeo. U Srbiji je to bio prvi koncert održan posle uvedenih sankcija i mukotrpnih godina kada se nije putovalo i nije postojao prozor u svet. U Beogradu je u dupke punom Pioniru premijerno izveden hit Breathe i ovaj koncert se smatra simbolom nekog nadolazećeg boljeg vremena i rastanka sa svim lošim stvarima iz prošlosti. Atmosfera se opisuje kao kipuća, uzbuđenje je bilo na vrhuncu, a izvođači više nego raspoloženi da dobru energiju podele sa svojom publikom.

Koncert Princa tuge

Koncert Leonarda Koena iz 2009. u Areni se smatra posebnim. Ovaj kanadski kantautor i književnik je iza sebe ostavio neke od najlepših pesama svih vremena. Ostao je poznat pod nadimkom Princ tuge, mada je on negirao pesimizam koji mu se pripisivao. Za sebe je govorio da je pronicljivi hroničar života. I na sceni su bili vidljivi njegovi odmereni maniri i gospodstvo. Koncert u Berogradu se smatra tehnički besprekornim, a atmosfera je bila jako emotivna i na momente dirljiva. Ne zna se tačno  koliko se puta Koen vraćao na bis pokušavajući da odgovori  željama svoje verne publike. Ovaj koncert naši sugrađani izdvajaju zbog predivnih emocija koje su toga dana podeljene između pevača i publike.

Labudova pesma Amy Winehouse

Na Kalemegdanu je u junu 2011. održala koncert Amy Winehouse. Ovoj kontroverznoj divi raskošnog glasa i nekonvencionalne lepote će ovo biti poslednji koncert. Njeni hitovi su i dan-danas sinonim za kvalitetan zvuk i rado su slušani, pa se može reći da je publika nikako nije zaboravila. Naprotiv, sve je više novih njenih poklonika, zaljubljenih u njen džez i neopisivu tugu koju su njene pesme nosile. 

Ovaj nastup će biti njen svojevrsni rekvijem jer će se prepoznati na bini njeni demoni sa kojima se bezuspešno borila i predosetiti sve bliži kraj. Ta muka koja se osetila u njenom pokušaju da se održi na sceni na nogama i otpeva hitove koji su toga dana biti neprepoznatljivi jesu nešto po čemu će se, nažalost, ovaj koncert pamtiti. Nama ostaje da veličamo ovu posrnulu umetnicu po nečemu po čemu i zaslužuje, da se sećamo njenih pesama i da znamo da je taj poslednji, neslavni koncert održan baš u našoj prestonici.

Koncert bez granica

U novembru 2011. godine oboren je rekord posećenosti sa tri uzastopna koncerta održana u Areni. Međutim, ovi koncerti će ostati upamćeni po poruci koja je iz Beograda poslata. Dino Merlin je uspeo da probije neke barijere koje su postojale i da pokaže, zajedno sa ogromnom publikom, da granice u muzici i umetnosti uopšte ne treba da postoje. Hitovi na kojima su generacije odrasle su se nizali, presvučeni u novo aranžersko ruho. Ostaće upamćen duh slobode i mira koji je tih večeri pobedio.






Srodni tekstovi:


Koje radne cipele kupiti?

Danas se u ponudi na tržištu mogu naći različiti modeli radnih cipela. Takođe, veliki je broj...

Detaljnije

O čemu sve treba razmišljati na dan venčanja

Na dan venčanja mnogo pitanja "muče" našu glavu i prosto ne znamo šta da rad...

Detaljnije

Šta je holesterol i u kojim namirnicama ga najviše ima?

Kada čujemo da neko ima povišen holesterol, vrlo često smo skloni da pomislimo da je u pitanj...

Detaljnije

Tepih staze na metar – za ukrašene podove koji dišu

Kada stupite u neki novi prostor jedna od prvih stvari koja vam zapadne za oko su podovi. Nekada su ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS