Povedite bitku protiv stresa sa prirodnim saveznicima!


Hrana i piće Zdravlje i lepota


U svetu koji je sve užurbaniji i napetiji, stres je postao neizbežan deo našeg života. Iako je to stanje zapravo prirodni odgovor organizma na izazove, hronični stres može imati ozbiljne posledice na naše fizičko i mentalno zdravlje.  Ovaj tekst vas upravo vodi kroz nekoliko načina na koje priroda može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv ovog savremenog neprijatelja.


Da li znate da je sok od maline najbolji prirodni antistres agens?


Kada se radi o prirodnim metodama za smanjenje stresa, sok od maline je jedan od najefikasnijih i najukusnijih načina da se to postigne. Pun antioksidanata i vitamina, posebno vitamina C, ovaj napitak može imati smirujući efekat na nervni sistem, čime se smanjuje osećaj napetosti i anksioznosti.

Najbolji deo je što priprema ovog soka može biti i sama jedna vrsta terapije. Odabir svežih malina, pranje, blendiranje i čak i samo akt procesa sipanja soka u čašu, mogu biti zdravstveno korisni i relaksirajući. Ovaj ritual vam pruža priliku da usporite, budete svesni trenutka i uživate u malim stvarima koje donose radost.

Sa svakim gutljajem, pružate sebi minijaturnu terapiju koja vam pomaže da se osećate smirenije i uravnoteženije.


Koliko je lavanda korisna na nervni sistem?


Lavanda, poznata po svom prepoznatljivom i prijatnom mirisu, više je od estetske dopune vašem vrtu ili kući. Iza tog lepog izgleda i mirisa krije se moćna biljka sa izraženim terapeutskim svojstvima, naročito kada je u pitanju nervni sistem. Ulje lavande, koje se dobija destilacijom cvetova ove biljke, bogato je esencijalnim sastojcima koja imaju sposobnost da smanje anksioznost i poboljšaju kvalitet sna.

Udisanje mirisa lavande može dovesti do smanjenja nivoa kortizola, poznatog kao "hormon stresa", u telu. Ako preferirate metode koje ne uključuju inhalaciju, lavandino ulje se može koristiti i za masaže, kupke ili čak kao dodatak jastučetu na kome spavate, za dublji i kvalitetniji san.

Zanimljivo je da ova itekako korisna biljka pozitivno utiče na smanjenje mišićne napetosti i bolova koji su često povezani sa stresom.


Koje još biljke imaju umirujući efekat?


U prirodi postoji cela paleta biljaka koje imaju umirujuće i relaksirajuće efekte. Kamilica i valerijana su samo neki od poznatih primera, koji se često koriste za pripremu čajeva ili kao dodatak drugim napicima. Kamilica je poznata po svojim antiinflamatornim i umirujućim svojstvima. Redovno konzumiranje čaja od ove svemoćne biljke može vam pomoći da se oslobodite napetosti i nervoze.

Valerijana, s druge strane, poznata je kao "biljna valijum" zbog svojih snažnih sedativnih svojstava. Često se koristi za lečenje nesanice i anksioznosti i može biti veoma efikasna u situacijama akutnog stresa. Važno je napomenuti da, iako je valerijana moćna, trebalo bi da se konzumira sa oprezom i po mogućstvu u konsultaciji sa lekarom, naročito ako već uzimate neke druge lekove.

Kombinacija različitih umirujućih biljaka može vam pomoći da kreirate svoju ličnu antistres rutinu. Na primer, mešavina čaja od kamilice i nekoliko kapi lavandinog ulja predstavljaju idealnu opciju za opuštanje pred spavanje. Bez obzira na vaš izbor, glavna poruka je jasna: priroda nudi mnoge saveznike u borbi protiv stresa, a korist od njih je samo pitanje izbora i primene u vašu svakodnevnu rutinu.







Srodni tekstovi:


Šta sve obuhvata priprema za začeće?

Odluka da postanete mama definitivno je jedna od najlepših, međutim pre nego što reali...

Detaljnije

Vaš vodič za srećnu trudnoću i zdravu bebu!

Trudnoća je jedno od najčarobnijih i najizazovnijih razdoblja u životu žene, putovanje koje sa sobom...

Detaljnije

Stvari koje treba da znate o motornim testerama

Motorne testere smatraju se jednim od onih koje se nalaze na samom vrhu liste alatki koje su često u...

Detaljnije

Da li se odlučiti za kadu ili tuš kabinu?

Odluka između kade i tuš kabine zavisi od vaših preferencija, potreba i ograničenja pr...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS