Šta treba da posetite u Novom Sadu?


Putovanje Zanimljivosti


Novi Sad, prestonica vojvođanske pokrajine, još od 18. veka važi za jedan od najvažnijih kulturnih centara države. Srpska Atina je primer očuvanja tradicije i kulture, a u poslednjoj deceniji se naročito radilo na razvoju umetnosti i arhitekture. U nastavku teksta će biti reči o turističkom potencijalu ovog grada, te ćemo navesti i najpopularnije znamenitosti koje treba da posetite u Novom Sadu. 

Zašto je Novi Sad idealan za život?

Novi Sad se nalazi u samom srcu Vojvodine, odnosno na granici između Bačke i Srema. Proteže se na obe strane Dunava, a dobar geografski položaj ga čini posećenom turističkom destinacijom, kao i pristupačnom lokacijom za život. Visoke zgrade se preklapaju sa kućama na ravnicama, pa je grad karakterističan po neuobičajenom spoju modernog i tradicionalnog. Takođe vredi pohvaliti i stanovnike koji su  druželjubivi i prijatni, što čini boravak i život u samom gradu naročito privlačnim. Stoga ukoliko vas zanima prodaja stanova u Novom Sadu – predlažemo da se bacite u potragu i na vreme obezbedite vaš novi dom.

Srpska Atina – prestonica kulture i tradicije

Novi Sad je univerzitetski grad sa svetskim renomeom, čemu u prilog ide činjenica da je mesto ponelo laskavu titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini. Interesantno je naglasiti da su rezultati ankete pokazali da veliki procenat stanovništva zapravo nimalo nije iznenađen osvajanjem ove nagrede.  Njihov grad je nadaleko poznat po raznim internacionalnih manifestacija, kao i po brojnim kulturnim institucijama. Šetnjom kroz ulice ovog tradicionalnog grada, naići ćete na pregršt ateljea, muzeja, biblioteka i pozorišta. U slučaju da se u gradu zadržite duže od jednog dana, preporučujemo da slobodno vreme iskoristite za obilazak sledećih kulturnih institucija:

  • Srpsko narodno pozorište – prvo veliko pozorište na području Balkanskog poluostrva. Nemojte da propustite uživanje u poznatnim komadima u izvedbi naših poznatih glumaca.

  • Matica srpska – najstarija kulturna institucija naše države i ujedno najstarija matica na svetu. Zvuči kao must see, zar ne?

Prva stanica – Trg slobode 

Gradski Trg slobode Novog Sada jedna je od najlepših lokacija u ovom gradu. Kao prva stanica i centralna figura trga ističe se rimokatolička Crkva imena Marijinog, izgrađena davne 1894. godine. Ovo je ujedno najveća religiozna građevina u gradu, poznata među lokalnim stanovništvom i kao katedrala. U srcu grada se takođe nalazi još nekoliko kulturno-istorijskih lokaliteta. Sinagoga i Saborna crkva Svetog Đorđa svakako su među njima.

Centar Novog Sada takođe pruža priliku za uživanje u brojnim ugostiteljskim objektima. Najpoznatiji restorani su Gimmi, Panceta i Lanterna, a pored njih ukusnu hranu možete kupiti i kod uličnih prodavaca.

Najstarije šetalište grada – poznata Dunavska 

Sledeća lokacija koju definitivno treba da obiđete u Novom Sadu je ujedno i najposećenije mesto nakon centra grada – Dunavska ulica. Ovo je jedna od prvih urađenih ulica, pa zbog toga zauzima posebno mesto u srcima Novosađana. Šetalište je bogato raznolikim sadržajima, tako da se turisti često fotografišu i zadržavaju i do nekoliko sati.  Kao beg od ulične vreve, preporučujemo šetnju do prelepe dunavske obale, sa kojom je šetalište povezano odličnom rutom. Tu ćete moći da uživate u umirujućim zvukovima prirode, a nakon opuštanja možete da posetite i Dunavski park, Zelenu oazu Novog Sada i Muzej Vojvodine, koji se nalaze u neposrednom okruženju.

Petrovaradinska tvrđava i pijani sat

Tvrđava ima izuzetan istorijski značaj za grad i jedan je od simbola po kom inostrani turisti prepoznaju Novi Sad, ali i Srbiju. Nalazi se na desnoj obali Dunava, a poznata je po tzv. pijanom satu koji je ime dobio po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Za udoban boravak preporučujemo uživanje u laganom ručku u obližnjim restoranima, uz predivan pogled na Dugin most i levu obalu Dunava.

Šta još ne smete da propustite u Novom Sadu?

Pored Petrovaradinske tvrđava, grad obiluje i drugim turističkim atrakcijama, a evo još nekoliko najposećenijih lokaliteta koje treba da obiđete:

  • Atelje 61  – obilaskom ćete saznati više o istoriji nekih od najboljih dela u galeriji. 

  • Beogradska kapija – nekada zatvor u kom je boravio Josip Broz, a danas neverovatna turistička atrakcija.

  • Spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju  – mesto savršeno za ljubitelje lirike, ali i lika i dela našeg poznatog pesnika.

Štrand – gradska plaža otvorena za kupanje i sunčanje. Ulaz je jeftin, a pored plivanja moći ćete da uživate i u drugim sportovima na terenima.






Srodni tekstovi:


Da li se odlučiti za kadu ili tuš kabinu?

Odluka između kade i tuš kabine zavisi od vaših preferencija, potreba i ograničenja pr...

Detaljnije

Kako prepoznati znakove propuštanja vode u podrumu?

Svaki podrum, bez obzira na njegovu namenu, predstavlja osnovnu komponentu svake građevine. Međutim,...

Detaljnije

Životno osiguranje u Srbiji: Popularnost, Prednosti i Raznolikost

Popularnost Životnog Osiguranja u SrbijiŽivotno osiguranje je postalo izuzetno popularno u Srbiji u ...

Detaljnije

Kako da odaberete kadu za kupatilo?

U opremanju i renoviranju kupatila najviše muka i briga zadaje kada, verovatno zbog toga &sca...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS