Kako odabrati ranac za školu?


Obrazovanje

Izbor koji se ne čini kao mnogo težak, jer to i nije, ali je često pogrešan. Zašto? Pokušaćemo da vam objasnimo, kako to nepravilan izbor ranca može da ima jako negativan uticaj na razvoj i zdravlje vaše dece. Često se dogodi da se u želji da se ispoštuju svi dečiji prohtevi ili da se prođe malo jeftinije, napravi greška koja se skupo plaća, ali uz neke od ovih saveta to ćete sasvim lako i jednostavno zaobići.

Bilo da su u pitanju rančevi za prvi razred, za mlađi ili nešto stariji uzrast deteta, loš izbor neminovno utiče na razvoj i zdravlje. Teret koji se u rančevima nosi, a koji je prilično veliki s obzirom na to da ima dosta svezaka, knjiga, dodatnog pribora, po svojoj prirodi vrši pritisak na kičmu. Kada ranac nije odgovarajući, onda dete ide povijeno, uglavnom ka napred, a često se dešava da teret bude veći na jednoj strani, pa se povija i na tu stranu. Za rezultat se dobija kriva kičma, sa pojavom manje grbe u vratnom delu, spušteno rame, nepravilan hod, nepravilno sedenje, a sve to kasnije prouzrokuje brojne probleme koji su praćeno i bolovima i drugim komplikacijama. Zato je važno da se rančevi biraju tako da pružaju potpunu podršku razvoju i rastu deteta. Takvi su isključivo anatomski rančevi.

Zašto su anatomski rančevi najbolji izbor?

Već pomen anatomskog u imenu govori dovoljno o tome da postoji određen materijal koji se prilagođava telu i prati njegove linije, potrebe, te mu olakšava funkcionisanje. Kada su moderni anatomski rančevi u pitanju, anatomska potpora se nalazi najpre na leđima ranca, kao i na ramenim kaiševima. Na ovaj način se pritisak tereta ne oseća na leđima i ramenima, ne postoji nikakvo žuljanje, nelagodni pritisci. Uz to, koža može normalno da diše, što je posebno važno za leđni deo koji je većinski prekriven rancem u trenutku nošenja.

Anatomska potpora dovoljno utiče na to da teret bude ravnomerno raspoređen, pa je detetu omogućeno da pravilno hoda, bez povijanja o kojem je već bilo reči i bez „mučenja“ da se teret nosi, što znači da ne postoji nikakav negativan uticaj na razvoj kičme i dalji rast deteta, jer se on odvija neometano i uredno. A šta pored toga anatomski rančevi poseduju?

Kakav ranac birati?

Uz anatomsku potporu, kao najvažniji deo, tu su i dodatni kaiševi koji se kopčaju u grudnom i stomačnom delu tela. Funkcija ovih kaiševa, iako su jako mali, je ogromna, jer oni u potpunosti vrše podjednako raspoređivanje tereta iz ranca, pa se teret skoro i ne oseća, niti pravi bilo kakav pritisak.

Za razliku od običnih rančeva, antomski rančevi poseduju brojne pregrade tačno predviđene za knjige, sveske, često je tu i pregrada za patike i opremu za fizičko, kao i brojne spoljašnje pregrade za odlaganje papirnih maramica, vode, te nekih drugih, sitnijih potrepština koje nisu isključivo u vezi sa školom. Naravno, ništa ovo ne bi bilo toliko dobro da anatomski rančevi nisu dostupni u svim bojama, najrazličitijim dezenima i dizajnima sa omiljenim junacima iz crtanih filmova, pa će izbor uvek biti dostupan i za roditelje i za decu, a sve u jednom rancu.




Srodni tekstovi:


IZRADA ZASTAVA: NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Imajući u vidu koliko se često danas koriste zastave i to u različitim oblastima života, raspitali s...

Detaljnije

Malč i zemlja za cveće kao najbolji saveznici vaše bašte

Malč je svoju populanost stekao poslednih par godina kako zbog svojih brojnih dobrobiti, tako i zbog...

Detaljnije

Ramovima za slike dekorišite dom

Uokvirene slike ili fotografije, mogu ispuniti različite zadatke u prostoru: one smiruju, stimuli&sc...

Detaljnije

Pripremite dvorište za leto

Ljudi su ambiciozni za različite stvari. Neki imaju ambicije i želje da napreduju na poslu, neki u s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS