Staklena vuna – leti greje, zimi hladi


Dom Dom

staklena vuna


Kada govorimo o izolacionim materijalima staklena vuna ima odličan odnos cene i kvaliteta, lako se postavlja, meka je pa se sa njom lako rukuje, štiti i vertikalno i horizontalno…

Zbog svih ovih karakteristika ona je među najčešće korišćenim materijalima za izolaciju zidova. Smanjuje troškove grejanja jer smanjuje toplotne gubitke, a leti sprečava da vruć vazduh ulazi spolja.

Postoje nedoumice oko zdravstvene ispravnosti korišćenja, ali sa pravilnim postavljanjem ovaj izolacioni materijal će da traje dugo i biti apsolutno bezbedan za živi svet.

Kakve osobine ima staklena vuna? Da li su staklena i kamena vuna u stvari isto? Kakve vrste postoje? Sve odgovore potražite u daljem nastavku teksta.


Šta je to staklena vuna?

Staklena vuna je mineralna vuna i nastaje od kvarca i krečnjaka. Sirovine se tope na visokim temperaturama koje daju homogenu masu koja se potom razvlači u dugačka vlakna. Tim vlaknima se dodaje vezivni materijal, a sa završnom obradom se dobija finalni proizvod.

Izolacione sposobnosti staklene vune se nalaze u njenoj konstrukciji i tome što vlakna podsećaju na vunu, sa puno vazdušnih džepova koji joj omogućavaju da ima vrhunski termički učinak.


Prednosti upotrebe

Staklena vuna je jedan od najjeftinijih izolatora, a ima odlične performanse. Moguće je njeno savijanje, sečenje i uklapanje u sve površine koje se izoluju. Obavezan su deo pregradnih zidova jer odlično naležu na konstrukciju i ne stvaraju hladne mostove.

Otporna je i na vodu i ako se tokom montaže pokvasi, jednostavno se suši i ne gubi na kvalitetu. Majstori mnogo više vole da rade sa ovakvim materijalima i da imaju svu slobodu pri postavljanju.

Ono što je važna osobina je to što je negoriva i ako dođe do požara staklena vuna neće planuti i tako će pomoći sprečavanju daljeg širenja vatre.


Zdravstvena ispravnost upotrebe staklene vune

Staklena vuna nije opasna po čoveka, ali zahteva nekoliko smernica pri postavljanju.

Važno je da izvođači radova imaju zaštitne rukavice i masku za bezbedno disanje, a poželjne su i naočare. Kada se staklena vuna kruni, te sitne čestice su opasne i ne smeju se udisati pa je ovo dobra mera prevencije.

Postavljena staklena vuna mora imati zaštitu koja će sprečiti da bude izložena i da se „troši“. Rešenje je u tome što se preko nje često stavlja betonska košuljica ili neki drugi sistem zatvaranja pa da ovaj materijal bude bezbedan i ima najbolji efekat.


Staklena i kamena vuna nisu isto!!!

Ako se prvi put susrećete sa izborom materijala za izolaciju pogrešićete kao mnogi misleći da su ove dve vune isto.

Obe služe za izolaciju, ali se proizvode od različitih materijala iako spadaju u istu kategoriju mineralnih vuna. Kamena vuna ima svoju dobru primenu, ali nema istu elastičnost kao staklena, pakuje se u palete i malo teže postavlja jer nije fleksibilna.

Ako tražite odličnog izolatora, vrhunskih karakteristika, povoljne cene koji se i lako postavlja – staklena vuna je odličan izbor. Prodaje se u različitim debljinama pa je garantovano popunjavanje svakog izolacionog prostora. Zdravstveno je sasvim prihvatljiva, samo je važno koristiti zaštitu pri postavljanju. Nakon toga sa njom više nemate dodira, a znaćete da je tu po toplijem prostoru zimi i prijatnoj svežini leti. Isplatiće sama sebe kroz niže troškove grejanja, a doprinećete i manjoj emisiji COu atmosferu.




Srodni tekstovi:


Rent a car na aerodromima

Posle dugog leta, neugodnih sedišta, čekanja kofera i bezbroj drugih sitnica koje vam oduzima...

Detaljnije

Hitna intervencija: Otpušavanje WC šolje u rekordnom vremenu

Zapušena wc šolja je sigurno poslednje što ste želeli, ali je za efikasno re&sc...

Detaljnije

Prirodni preparati za pomoć u lečenju reumatoidnog artitisa

Progresivno oboljenje zglobova, na žalost još uvek bez odgovarajućeg leka koji garantuje izle...

Detaljnije

Zašto je zemlja za cveće bitan deo njenog razvoja

Veliki broj ljudi prosto obožava cveće, a posebno dame su te koje neguju svaki pupoljak sa posebnom ...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS