Tepih staze na metar – za ukrašene podove koji dišu


Dom



Kada stupite u neki novi prostor jedna od prvih stvari koja vam zapadne za oko su podovi. Nekada su podovi bili nevažan detalj u domu, jer se po njima samo gazilo, ili su nasuprot tome, u plemićkim kućama bili odraz bogatstva i raskoši. Danas se pri uređenju enteijera mnogo polaže na podove. Oni mogu biti različiti (parket, brodski pod, laminat, pločice, ...), ali sa jednom sličnošću - uređeni podovi su presudni za estetsku impresiju. Kako bi naši podovi bili očuvani, sveži, čisti, negujemo ih i čuvamo, ali i nastojimo da ih doteramo. 

To se najlakše postiže dobrim tepisima. Kao i sami podovi i tepisi su ranije bilo statusni simbol – što šareniji, što raskošniji, što deblji, što mekši i što veći. Dosta dugo su se predivno urađeni podovi prekrivali različitim tepisima od jednog do drugog kraja (vrlo često čak itisonima, tepisonima i sl, što se vrlo brzo izliže i istroši). Danas to nije slučaj. Zapravo se lepim podom smatra onaj koji je kvalitetno urađen, dobro očuvan i diskretno, samo u nekim delovima ukrašen, odnosno zastrt tepisima. Ta diskrecija se najbolje može postići tepih stazama.

Gde najbolje pristaju tepih staze?

Tepih staze su vrlo praktične i vrlo raznovrsne, tako da gotovo i ne postoji prostor u kom ne pristaju. Na primer, ukoliko je prostorija kojoj ste namenili tepih staze izduženog, pravougaonog oblika, trebalo bi samo da prostrete stazu po podu. Ako je, pak, prostorija u obliku kvadrata, sami možete odrediti deo koji će biti pokriven stazom ili možda i više delova prostorije, na dva suprotna kraja, paralelno i sl. 

Za takvu dekoraciju poda posebno su pogodni tepih staze na metar, jer tako vrlo jednostavno možete potpuno identične staze uklopiti u jedan prostor. Takve tepih staze su vrlo eonomične i nameću se kao, gotovo jedino rešenje, kada su u pitanju vrlo uske prostorije, poput hodnika, svetlarnika, kuhinja,... 

Kako najbolje namestiti tepih staze?

Potrebno je da vodimo računa da tepih staze stoje „slobodno“ da ništa ne bude preko njih, kako bi njihov dezen i oblik u potpunosti došao do izražaja. Takođe ne bi trebalo da ih guramo ispod garnitura za sedenje ili ispod stolica u trpezariji. Ukoliko se odlučite za tepih staze na metar, izmerite ih, uklopite i takve poteškoće se vrlo lako zaobiđu. Kao što bi bio slučaj i sa klasičnim tepisima i tepih staze bi trebalo uklapati sa modelom i dezenom  garniture za sedenje, kao i sa vrstom poda i zavesa. 

Pošto to posložimo, trebalo bi, spram tepiha izabrati dekorativne prekrivače i jastučiće. Položaj tepih staza se određuje u odnosu na položaj glavnog nameštaja (u glavnom kreveta), tako da nameštaj dođe do izražaja, a da ga staze naglase ili uokvire. Ukoliko je reč o tepih stazi u kupatilu, ona bi trebalo da stoji na sredini. Takođe je najbolje tako ih namestiti i na stepenicama, u smislu, da ne moraaju, nužno od ivice do ivice stepenice biti zastrte tepih stazama. Vrlo su praktične, lako uklopive, jednostavno se održavaju i prostoriji pružaju atraktivan izgled bez obzira na to o kakvom enterijeru je reč.





Srodni tekstovi:


Vreme je za razmišljanje o nabavci uglja

Prodaja uglja ne zvuči kao tema kojom se treba baviti u ovim veoma toplim danima kada se pažnja posv...

Detaljnije

Joga za početnike: Vežbe koje će ti prijati

Balans mentalnog i fizičkog zdravlja i dobrog osećaja koji joga pruža kada se praktikuje redovno čin...

Detaljnije

Tende – najbolja zaštita za spoljašnje prostore

Tende se koriste na najrazličitijim mestima i svuda obezbeđuju odličnu zaštitu. Moderne ...

Detaljnije

Da li ste čuli za Tignanello vino?

Da li možete da zamislite bilo kakvu dobro organizovanu proslavu bez dobrog vrhunskog vina koje će č...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS